Autor: Psiholog Andreea Stancu – The introspection blog
Este posibil ca unii dintre voi să fi auzit deja despre aritmetica mentală, însă dacă nu aţi auzit, va voi face o scurtă descriere a metodei pentru a putea înţelege care sunt beneficiile practicii acesteia.
Aritmetica mentală este o metodă de calcul japoneză care foloseşte ca instrument principal de lucru abacul (un tip de numărătoare), pe care copiii învaţă în prima fază să calculeze cu numere mici, apoi de la faza de adunări şi scăderi, pe măsură ce copilul îşi însuşeşte metoda de lucru şi învaţă cum să facă aceste calcule şi mental (fără a mai folosi fizic abacul), se va trece la înmulţiri şi împărţiri.
Copiii pot învăţa această metodă începând cu vârsta de 4 ani până la 13 ani; sigur că poate fi învăţată şi mai târziu însă odată cu înaintarea în vârstă este din ce în ce mai dificil să renunţe la modul de calcul învăţat la şcoală şi să îşi dezvolte abilităţile adiacente.
Aşa cum spuneam mai sus, aritmetica mentală ajută la:
- Creşterea nivelului de concentrare şi atenţie
- Stimularea echilibrată a ambelor emisfere cerebrale, fiind dezvoltate atât abilităţile logice cât şi cele creative
- Dezvoltarea memoriei vizuale şi a orientării spaţiale
- Calculul matematic devine mai rapid
- Dezvoltă imaginaţia şi capacitatea de a-şi reprezenta mental sau de a vizualiza o imagine
- Ajută la procesul de interiorizare a informaţiei şi dezvoltă limbajul
Acestea sunt beneficiile aritmeticii mentale, iar odată acumulate, ele pot ajuta la o relaţie mai bună cu matematica, la dezvoltarea intuiţiei, la creşterea stimei de sine şi la o mai bună capacitate de socializare.
În urma dezvoltării echilibrate atât a logicii, cât şi a creativităţii, copilul va avea o capacitate mai ridicată de adaptare la nou sau la schimbare. Desigur că aceste efecte nu sunt imediate, iar copilul are nevoie de practică pentru a înţelege şi integra metoda şi acest lucru se va face sub îndrumarea constantă a unui profesor specializat. Ţinând cont de faptul că vremurile devin din ce în ce mai imprevizibile, singurul lucru pe care îl putem face pentru copiii noştri este să le dezvoltăm cât mai multe abilităţi pentru a se descurca în viaţă.